De Cairn Terrier


Sinds het begin van de vorige eeuw is de Cairn Terriër als ras erkend. Als voorouder wordt de Skye Terriër genoemd en ook de West Highland White Terriër zou een naaste verwant zijn. De Cairn Terriër is volgens velen de meest natuurlijk gebleven Terriër.
De Cairn Terriër is een kleine, opgewekte, vrolijke, enthousiaste en pientere hond. Een hond met persoonlijkheid en een expert in het verzinnen van kattenkwaad. Het ras maakt altijd een levendige indruk. De Cairn straalt blijheid en enthousiasme uit. Karakteristiek voor de Cairn is de eigenwijsheid , zelfbewustheid en eigengereidheid waarmee hij door het leven gaat.
De Cairn is opgeruimd van aard, ziet overal de lol van in, is altijd in voor een spelletje, en is steeds weer op zoek naar kattekwaad. Een Cairn is voor niets en niemand bang, het ras heeft veel zelfvertrouwen. Zelfs op de grootste hond stapt de Cairn onverschrokken af zich niets aantrekkend van zijn eigen bescheiden formaat.
Van oorsprong is de Cairn een jachthond, het jagersinstinct hebben de meeste Cairns in de loop der jaren niet verloren! Jagen blijft een grote passie voor de Cairn Terriër. Ondanks hun sterke jachtinstinct accepteren de meeste Cairns katten en andere huisdieren, als zij hier als pup aan gewend worden.
Als gezinshond is de Cairn Terriër erg geliefd. Hij is pienter, stelt zich niet aan en heeft eigenlijk altijd een goed humeur. Een kleine hond, maar groot van karakter. Een hond ook, die een baas nodig heeft die hem een consequente, maar liefdevolle opvoeding kan geven. Een baas die begrijpt dat de hond niet altijd direkt doet, wat de baas wil. Een Cairn Terriër luistert wel goed, maar handelt pas als hij dat zelf wil.
Cairns zijn intelligente honden. Ze leren heel makkelijk, en hebben snel de basisbeginselen van de gehoorzaamheid door, maar je kunt er nooit helemaal op vertrouwen. Los laten lopen op de openbare weg kan daardoor problemen opleveren.  De kans is groot dat ze achter een kat aangaan of aan de overkant van de weg een kind willen begroeten. Los laten lopen kan, maar alleen waar het veilig is!
Het volgen van een puppycursus en aanvullende gehoorzaamheidstraining is aan te bevelen. Over het algemeen kan de Cairn Terrier goed opschieten met kinderen, maar het is aan de ouders om ervoor te zorgen dat de hond geen speelgoed wordt voor het kind!
De Cairn Terrier is een ras met veel energie. Deze energie moet hij kwijt kunnen.  Cairns hebben dagelijks een flinke wandeling nodig, bij voorkeur op een plaats waar hij los kan rennen en spelen.